Onze eerste dagen in kristiansand - Reisverslag uit Kristiansand, Noorwegen van Charlotte en Gerardo - WaarBenJij.nu Onze eerste dagen in kristiansand - Reisverslag uit Kristiansand, Noorwegen van Charlotte en Gerardo - WaarBenJij.nu

Onze eerste dagen in kristiansand

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Charlotte en Gerardo

17 Januari 2010 | Noorwegen, Kristiansand

Mijn (Gerardo) eerste dag in Noorwegen
Zondag 3 januari ben ik aangekomen in Noorwegen. Nadat mijn allerbeste matti’s mij uitgezwaaid en op het vliegtuig gezet hadden op Schiphol, kwam ik om 15:15 uur aan in Oslo. Ik had ongeveer een kwartier vertraging maar ik had nog tijd zat om over te stappen op m’n vlucht naar Kristiansand. In het vliegtuig naar Oslo heb ik veel Filipina’s gezien. Ze liepen voor me en hadden allemaal Filippijnse paspoorten bij zich, best grappig dus. In het vliegtuig zat ik naast een jongen van 27 jaar die dezelfde achternaam als mij had, wat een toeval allemaal. Hij heette ook Schuijling maar dan zonder de j. Ik sprak met hem over waar we naar toe gingen en hij vertelde me dat hij naar het meest noordelijkste stadje van Noorwegen ging om zijn World of Warcraft buddy te ontmoeten. Dit vond ik dus best grappig en ik heb me dus goed vermaakt in het vliegtuig. Zijn vlucht uit Oslo vertrok al om kwart voor 4 dus ik heb geen idee of de overstap nog gehaald heeft. Ik had gelukkig meer tijd en heb na de bagagedrop nog een tijdje op het vliegveld rondgekeken. De prijzen waren echt niet normaal zo hoog! Bij de bagagedrop deden ze jammer genoeg ook weer moeilijk over de 14 kilo overgewicht. Op Schiphol was ik gematst en lieten ze de bagage door zonder extra kosten. Dat was dus een echte opluchting, maar in Oslo deden ze weer moeilijk. Ik heb toen volgehouden dat ik al betaald had op Schiphol en lieten de bagage gelukkig door want ik had geen bonnetje. Het vliegveld in Oslo is best groot en lag heel mooi gelegen tussen de ondergesneeuwde bergen. Dit was dus mijn eerste indruk van Noorwegen: een ruw landschap met bergen, sneeuw, weinig zon en erg duur. Het was namelijk ook al bijna donker toen ik aankwam in Oslo.
Na een half uur vertraging vertrok mijn vliegtuig naar Kristiansand. Het vliegtuig was erg leeg en de vlucht ging lekker vlot. Het was -15 C toen ik aankwam en er lag een heel dik pak sneeuw. Om het vliegveld lagen gewoon hele muren van opgeveegd sneeuw. Het leek eigenlijk wel een soort van sneeuwfort. Het vliegveld in Kristiansand is erg klein. De bagagebelt zit precies voor de uitgang, niet erg veilig naar mijn mening maar goed… Ik kon buiten meteen op één van de Flybussen stappen naar het Stasjon (Station in het Noors) van Kristiansand. Deze rit duurde niet lang maar gaf wel een mooie indruk van Noorwegen van dichtbij. Er zijn veel bergen waar wegen doorheen lopen en met hier en daar rotswanden links en rechts. Heel mooi vond ik dit. Onderweg zag je ook veel kleine dorpjes met weinig huisjes, maar ook hele nederzettingen op de bergen. Mijn kerstgevoel kwam hierdoor weer een beetje terug ;). Ik was ruim op tijd aangekomen op het busstation en ik moest eigenlijk nog 3 kwartier wachten op mijn buddies. Gelukkig spraken ze me na 20 min. al aan en kon ik naar mijn kamer toe. Ze stonden namelijk al binnen toen ik aankwam, ik zat eigenlijk praktisch naast ze, maar t duurde ff voordat ze het door hadden dat ik wel eens een exchange student kon zijn. Het waren 2 Noorse meisjes, Ida en Elin van ESN (Erasmus Student network). Zij brachten me naar een taxistandplaats en daar werd ik opgehaald door Hans die mij naar m’n dorm bracht met de auto. Deze Noorse mensen leken me alle drie erg aardig en spontaan.
Aangekomen bij mijn appertementencomplex: Roligheden werd ik binnengelaten door Hans. Ik kreeg de sleutel en mijn huurcontract enz. enz. Als je binnenkomt heb je de keuken rechts, links de badkamer en recht tegenover je 2 kamers. De linker is mijn kamer. Het zag er allemaal heel ruim en schoon uit. De badkamer heeft een verwarmde vloer en dat is echt relaxed. Mijn slaapkamer is ook erg ruim en heeft een bureau, dressoir, tafel, kast en een stoel. Mijn kamergenoot was er op het moment niet maar had hij had wel een briefke achtergelaten met: “Hey if you are hungry just take anything you like. Nils”. Ik had wel honger ja, maar er lag niet veel in de keuken dus ik dacht ik ga maar eerst uitpakken. Tijdens het uitpakken kwam mijn kamergenoot thuis en we stelde mekaar voor. Zijn naam is dus Nils en hij is half Duits en half Noors maar hij woont in Hamburg Duitsland. Grappige kerel en erg chill was mijn eerste indruk. Hij is een beetje een outdoor type, beetje een surfdude, alleen surft hij niet echt, hij snowboard en doet veel aan langlaufen. We hadden nog ff gepraat en hij legde me uit waar een tankstation was waar ik wel wat te eten kon halen en waar een pinautomaat was. Ik ben daar toen heen gegaan om wat te eten te gaan halen en om te pinnen, omdat ik geen Noorse Kronen bij had, althans niet genoeg. Het was echt vet koud, -20 graden ofzo en vet glad. Aangekomen bij de pinautomaat deed mijn pas het niet, ik dacht toen dat het aan de automaat lag ik weet nu dat, dat dus niet het geval is. Ik had nog steeds best honger dus ben ik tegenover de tankstation in gelopen. Daar heb ik een Noorse hotdog gehaald, een pak chocomel en een snickers. Dit was bij elkaar iets van 120 kronen. 1 euro is gelijk aan 8 kronen, dus reken maar uit hoe ziek duur het is hier. Ik dus helemaal volkomen knock-out geslagen door de prijzen weer terug naar mijn kamer gegaan. De Noorse hot-dog was wel echt heel lekker.
Aangekomen bij mijn kamer heb ik nog ff met Nils gepraat. Ik ben daarna vroeg naar bed gegaan omdat ik de dag erna vroeg op moest voor mijn introductie. Het bed ligt erg lekker dus het duurde wel ff voordat ik sliep (nieuwe omgeving enz.) maar toen ik eenmaal sliep was het wel erg moeilijk om weer op te staan ;)
De eerste dagen in Kristiansand
Dinsdag 12 januari ben ik (Charlotte) dus aangekomen in Kristiansand. Gerardo sms’te mij al onderweg dat ik de kamer van zijn roommate over kon nemen, dus dat we samen een appartementje hadden. Dit was natuurlijk erg goed nieuws. Dus gelijk bij aankomst hebben wij ons appartementje gepimpd en bedden verschoven. Als je nu ons appartementje binnenkomt, loopt je direct een ruime keuken in met aan de linker hand een badkamer. Voor je heb je twee deuren, dat waren eerst twee aparte kamers, nu hebben wij er één slaapkamer van gemaakt en de andere kamer is mijn walkin closet (tenminste dat hou ik mezelf elke keer voor als ik naar binnenloop, eigenlijk is het een hele lege kamer met twee stoelen en een tafeltje en een kleine kast waar wat kleding van mij hangt). De voormalige kamergenoot van Gerardo is een half Duitse, half Noorse jongen, Nils genaamd. Samen met hem hebben we die avond nog wat boodschapjes gedaan en hebben we ’s avonds met z’n drieën van Gerardo’s kookkunsten genoten. Die avond ben ik vroeg gaan slapen want de volgende dag had ik introductie.
Afgelopen woensdag ging al vroeg de wekker omdat ik om 9.00 op school moest zijn voor mijn introductie. Gerardo moest om 9.15 op school zijn voor zijn les dus we zijn samen naar school gelopen. Alhoewel Gerardo mij al had gewaarschuwd voor de lange wandeling, was ik ervan uitgegaan dat het wel mee viel. Het viel dus NIET mee. We liepen er 40 minuten over. Aangezien er overal nog een dikke pak sneeuw ligt lijkt het net alsof je 40 minuten over het strand loopt! En voor de mensen die mij nog niet zo goed kennen… wandelen is niet echt mijn hobby :). Toch mag ik niet echt zeuren want vorige week was het hier nog -20 graden, inmiddels is het tropisch warm, -2 graden. Dus ik kan wel zeggen dat ik het bloedheet had tegen de tijd dat ik aankwam en dus eerst even bij moest komen. Niet dat ik daar echt de tijd voor had want ik ging naast een Noor zitten die erg enthousiast allemaal vragen op mij afvuurde. Dus ik heb op mijn beste Engels uitgelegd waar ik vandaan kom en dat ik even bij moest komen van de wandeling! Die ochtend kregen we heel veel informatie over de universiteit, over Kristiansand en de activiteiten. Later kregen we een rondleiding over de universiteit. Ik kan het wel vergelijken met de HAN Nijmegen. Er is een hoofdgebouw met daaromheen wat kleinere gebouwen. Het is in 2000 gebouwd dus nog allemaal erg nieuw. Celine, Susanne en ik hebben gelijk een hoop geregeld die ochtend, zoals een schoolpasje, internet op onze kamers, een waskaart enz. Om twee uur begon het tweede deel van onze introductie. Toen waren alle exchange students aanwezig. Dus ook Gerardo. We kregen toen te horen wat je moet doen als je met iemand wilt praten of als je naar een dokter moet. Daarna zijn Gerardo, Susanne, Celine en ik naar de stad gegaan om wat spullen te kopen voor onze kamers. Ze hebben hier 2 tweedehands winkeltjes waar we goed gebruik van hebben gemaakt! Daarna zijn Gerardo en ik nog doorgelopen naar de binnenstad. Eigenlijk is de stad een lange straat waar alle winkeltjes zitten, met wat kleine winkelcentrumpjes tussendoor. Die avond zijn Gerardo en ik ook weer vroeg gaan slapen, want ik had donderdag mijn eerste lesdag.
Donderdagochtend ben ik alleen naar school gewandeld. Met een muziekje aan was het goed te doen, maar nog steeds (voor mijn doen) veel te lang. Er rijden ook wel bussen naar school maar Gerardo had al ondervonden dat je dan over moet stappen en dat de bussen hier nooit op tijd rijden. Omdat ik op de eerste dag wel op tijd wilde zijn ben ik dus maar gaan lopen. Mijn eerste les ging over het onderwijssysteem in Noorwegen en hoe dit er vroeger uit zag. Het was allemaal goed te volgen. Die avond was er het eerste feestje. Voor het feestje heb ik nog kennis gemaakt met wat mensen die ook in dit gebouw wonen. Daarna zijn we naar het andere gebouw gelopen en daar hebben we nog wat gedronken. Zelf ben ik niet echt een party animal die veel drinkt en gekke dingen doet dus dit keer heb ik het ook rustig aan gedaan. Misschien ook omdat het hier zo VRESELIJK duur is, zeker alcohol! Daarna zijn we nog de stad ingelopen omdat het donderdag avond ook hier studentenavond is. Maar omdat ik nog steeds erg moe was, zijn Gerardo en ik vroeg naar huis gegaan.
Vrijdag had ik de stadswandeling. Met een paar nieuwe studenten kregen we een rondleiding door het centrum van kristiansand. Het is een heel mooi stadje, maar je merkt wel dat er in de winter nog niet veel te doen is. Dus voor de mensen die langs willen komen…je kan beter in de lente komen! Dan is hier veel meer te doen. Na de stadswandeling zijn Susanne, Celine en ik nog wat gaan shoppen, want er is hier nog sale, en daar moeten we het echt van hebben! Die dag heb ik het verder rustig aan gedaan.
Vandaag gaan Gerardo en ik naar het strand, dat moet hier heel dicht bij zijn, maar ik heb nog niet de kans gehad om het te bezoeken.
Één van de eerste dingen die Gerardo en ik wel gaan doen is het kopen van een buskaart! We hebben namelijk ontdekt dat je helemaal niet over hoeft te stappen als je naar schoolgaat, er gaat hier rechtstreeks een bus naar school! En ik ga volgende week ook een sportkaart halen, ze hebben hier net als in Nijmegen een grote sporthal, met zwembad en een fitnesszaal. Gerardo heeft er al een aangeschaft en is met zijn nieuwe internationale vriendjes gaan basketballen donderdag. Ik heb niet voor niets me zwempak meegenomen, dus daar ga ik ook goed gebruik van maken. Ook het sporten is hier erg duur vinden wij. Voor een half jaar betaal je 200 euro. In Nederland betalen wij voor één jaar 72 euro… Maar hier hebben ze wel meer dan 10 keer gezegd hoe goedkoop het wel niet is, dus we moeten ons er maar bij neer leggen dat dat dan zo is…
We zullen jullie in ieder geval op de hoogte houden van al onze avonturen in het bruisende Noorwegen!! Liefs, Charlotte

• 17 Januari 2010 - 20:58

Jan:

Hoi L+G Leuk verslag, Jammer dat er toch een rechtstreekse bus gaat..Heb Lot een mail gestuurd i.v.m. verzekering.

• 20 Januari 2010 - 16:44

Nick:

He homies:D!
    Wat fijn om te lezen dat het daar goed met jullie gaat. Cool dat jullie toch nog samen in een appartement konden, dat maakt het verblijf daar vast aangenamer;). Ik had idd ook al gehoord dat het duur was, maar blijft kut als je dan moet afrekenen en het is veel meer dan je had verwacht natuurlijk. Ik ben benieuwd naar verdere verhalen en natuurlijk veel fotos van het prachtige landschap! Ik zal laten weten zodra ik meer weet over mijn bezoek aan het hoge noorden. Let goed op elkaar en veel plezier!

Ciaooo Nick

• 20 Januari 2010 - 17:39

Ingrid:

Heey jullie!
    Wat leuk om jullie eerste ervaringen te lezen :) Ben benieuwd naar de rest! Heb me eindelijk ook aangemeld voor de mailing lijst haha :p
    Groetjes Ingrid (van de Pabo)